A A A

Aktuális hírek

2019. május 24.
Bemutatták az új várostörténeti könyvet
Május 20-án mutatták be a városi könyvtárban az új várostörténeti könyvet, amelyet a szerkesztők ajándékkönyvnek szántak.

Békés város önkormányzata adta ki a Fejezetek Békés város történetéből című könyvet, amelyet 2000 forintos egységáron lehet megvásárolni. A könyvet S. Turcsányi Ildikó szerkesztette, a szerzők dr. Seres István, Mucsi András és Szojka Petronella. A fejezetek nagy részének (őskor-középkor, XX. század) a múzeumigazgató S. Turcsányi Ildikó a szerzője, míg dr. Seres István a XVIII. századi részeket, az 1848-49-es szabadságharcról és a katolikus egyházról szóló anyagot írta meg. Szojka Petronella nevéhez a román ortodox egyház története kapcsolódik, míg a városi protestáns gyülekezetek történetéről Mucsi András írt. A képek, térképek, ábrák a városi múzeum anyagából származnak.

A könyvbemutatón a kiadvány létrejöttéről S. Turcsányi Ildikó beszélt. Dr. Seres István azt mondta, hogy egy nagyobb várostörténeti könyvre van szükség, de ennek megírása és szerkesztése 5-6 évig is eltart majd. A megyében sok város rendelkezik szép kiadványokkal, de Békés büszke lehet a saját nívós könyveire, amelyek az elmúlt években jelentek meg. Mucsi András elmondta: a 2014-2019-es önkormányzati ciklus elején képviselőként egy trilógiát álmodott meg, amelyek közül kettő (Üdvözlet Békésről és Ízig-vérig Békés) az elmúlt 2-3 évben már megjelent, a Családért Alapítvány kiadásában. A harmadik kötet a várostörténet, amely most jött ki a nyomdából.

Fotók: István Péter