A A A

Aktuális hírek

2017. október 04.
Nincs orvoshiány Békésen
Korszerűbb az egészségügyi ellátás, ma több vizsgálat helyben is megvalósul

Fontos fejlesztések sora valósult meg a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdőnél az elmúlt időszakban. Másfél év alatt közel 10 millió forint értékű fejlesztést, eszközbeszerzést valósítottak meg a városi rendelőintézetnél, továbbá több olyan egészségügyi ellátás is bevezetésre került melyek korábban csak Békéscsabán és/vagy Gyulán voltak elérhetőek.

A laboratórium új műszerparkkal gazdagodott. Első lépésként korszerűsítették egy ionmentesítő készülékkel a víztisztítási technológiát mely, a vizsgálatok minőségi elvégzéséhez elengedhetetlen. Ez 400 000 forintos ráfordítást jelentett. A modern, 21. századi csúcstechnológiának megfelelő klinikai kémia automaták, a hematológiai automata és a magas nyomású folyadék kromatográf is beüzemelésre került. Az utóbbi készülék hemoglobin A1C-t méri a cukorbetegség gyanújában, illetve a már kialakult cukorbetegség esetében negyedévente monitorozzák. Ezek a korszerű automaták a laboratóriumi vizsgálatok pontosságát és megbízhatóságát fejlesztik.

A laboratórium informatikai hálózatának fejlesztése is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy online kommunikál a békési labor a békéscsabai laborral, ezáltal a páciensek a labor eredményeikhez időben hozzájutnak. Erdélyi Imola igazgató asszony elmondta, hogy ez a fejlesztés nagy fontossággal bír. A direkt kapcsolódásnak köszönhetően a továbbküldött speciális vérminták eredményei szállítástól számított 24 órán belül kiadhatók. Korábban a békési betegeknek akár két hetet is várniuk kellett a leletre, vagy elmentek az eredményért Békéscsabára. Szintén a békésiek életét könnyíti meg, hogy az ultrahang és az urológiai szakrendeléseken elvégezhetőek olyan vizsgálatok, amelyek miatt már nem kell más településre utazniuk. Helyben megoldottá vált a cisztoszkópiai, más néven a húgyhólyagtükrözés, mely nélkülözhetetlen daganatok utánkövetésében. 3,5 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően szívultrahang vizsgálattal is bővült a rendelőintézet. A módszer a szív állapotának feltérképezésére szolgál. Ez a fejlesztés fontos a lakosság körében, hiszen a két város – Gyula, Békéscsaba – kórházában csak hosszú várólista után kerül kivizsgálásra a beteg. Az ultrahang esetében egy korszerű, 2,4 millió forint értékű, vizsgálófej is beszerzése került, ami az emlő, here, pajzsmirigy, carotis és ízületek vizsgálatát teszi elérhetővé Békésen. A délutáni sebészeti szakrendelésen újabb beavatkozások kerültek bevezetésére, ahol főként az aranyérben szenvedők panaszait is kezelni tudják. Ez több mint 400 ezer forintos fejlesztést jelent. Ezen vizsgálatok bevezetése a békési egészségügyi szolgáltatásbővítését jelenti. A nőgyógyászati szakrendelésen a napokban pedig 1,2 millióból új vizsgálóágy került beszerzésre.

A telefonközpont is modernizálására került. Az elavult analóg telefonközpontot sikerült lecserélni egy korszerű IP telefonközpontra. Figyelembe véve a lakosság és a háziorvosok kérését, de a személyes telefonközpontos kapcsolatot továbbra is biztosítja az intézmény. Kommunikációs szempontból fontos még megemlíteni, hogy az intézmény online arculata is korszerűsödött. Az új honlappal (www.bekesirendelo. hu) a lakosságot korrekten, naprakész információkkal tudják ellátni. A Kőrösi Csoma Sándor utcai gyógyfürdő is a betegek minél szélesebb körű kiszolgálására törekszik. A reumatológiai és ortopédiai szakorvosi ellátás után nagy könnyebbséget jelent, hogy helyben, utazás nélkül meg tudja vásárolni, ki tudja váltani a felírt gyógyászati segédeszközt a páciens. Az intézmény, páciensek közérzetének javítása céljából minden telephelyén vízballon készülékeket helyezett ki a folyosókon.

Önkormányzati támogatásból sikerült megvalósítani öt darab kezelő ágynak a cseréjét, a balneoterápiás részlegre légkondicionáló készüléket vásároltak, valamint csúszásgátló csíkokat, szalagokat helyeztek le a folyósokra a csúszásveszély csökkentése végett. A rendelőintézetnél 30 millió forintból teljes körű elektromos hálózat felújítást is megvalósított idén önkormányzat, ezzel egy időben a régóta várt beteghívó rendszert is beüzemelték.

Erdélyi Imola igazgatót 2016. januárjától nevezte ki a képviselő-testület az intézmény élére. Irányítása alatt rövid időn belül olyan modernizációkra került sor az egész békési egészségügyi ellátás életében, mely biztosítja a helyi betegellátás zavartalan működését. Békésen nincs orvos hiány, ami hatalmas eredmény egy ekkora város életében. A nagyobb városok felszívó erejét akár hátrányként is megközelíthetnénk, ennek ellenére a szakmaiság és az elért eredmények bizonyítják, hogy Békés példaértékű munkát végez az egészségügy területén.– hangsúlyozta Izsó Gábor polgármester.