A A A

Aktuális hírek

2018. április 27.
Csemetefákkal frissül az Élővíz-csatorna partja
Békés város, azon belül pedig az Erzsébet- liget egyik meghatározó tájeleme az Élővíz csatorna két partján húzódó fűzfasor (Salix alba ’Tristis’). A közel száz éves faegyedek felülvizsgálata indokolt volt az évek óta tartó, elöregedett, száraz ágak nagymértékű hullása miatt.

A város főkertésze külső szemrevételezést tartott a napokban. A vizsgálatból kiderült, hogy az állomány kiöregedett. Az időskori kártevők, mint a hőscincér, hangya és szarvasbogár kártétele már a kéreg felületén is szembetűnő. Az élővilág körforgása révén a rovarok és bogarak odavonzzák a fakopáncsokat is, melyek utánuk kutatva odvakat alakítanak ki, ez pedig növeli a fák balesetveszélyességét. A károsító tevékenységek mellett a viharok okozta természeti erők komoly sérülést okoznak a koronaszerkezetben, így a csonkolt, megdőlt fák fokozottan veszélyesek. Sajnos ekkora mértékű kártételt szenvedett faegyedeknél az élet és vagyonbiztonságot figyelembe véve a védekezésre már nincs mód és lehetőség.

 A főkertész által megvizsgált, Fábián-híd és a 470-es számú főút közti szakaszon húzódó fasoron a sürgős beavatkozást igénylő egyedek zöld színű festékkel lettek kijelölve. A ligetben a nagy forgalomra való tekintettel – étterem, játszótér, sétány – elengedhetetlen ezeknek a fáknak az eltávolítása. Pótlásukra az önkormányzat a lehető legkifejlettebb - előzőekhez hasonlóan - szomorúfűz csemetéket ültet, hiszen a közösség számára kiemelten fontos, jelentős tájidentitással bíró területről van szó. A kisfák védelme mindenki érdeke, hogy a jövő generációi is élvezhessék az élővíz partjának egyedi légkörét.