A A A

Aktuális hírek

2019. április 21.
Nagy Sándor borász Békés legújabb díszpolgára
A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület terjesztette fel a Békés Város Díszpolgára címre Nagy Sándor borászt. A cím odaítélését a képviselőtestület támogatta. Méltatását Varga Sándor, a városvédők korábbi titkára olvasta fel. Kiemelte a kertészeti és borászati szakmérnök, évtizedek óta Hódmezővásárhely közelében fekvő Sóshalmon borászatot vezető Nagy Sándor lokálpatrióta szellemiségét.

- Békés meghatározó a számára. Naprakészen követi szülővárosának sorsát, történéseit. Nagy rajongója és tudója a történelemnek, Békés helytörténetének szakavatott ismerője – hangzott el.

Nagy Sándor az elmúlt két évtizedben három köztéri szobrot adományozott Békésnek. Előbb gróf Széchenyi István, később Kossuth Lajos, míg tavalytól Petőfi Sándor mellszobra gazdagítja városunk kulturális örökségét, Nagy Sándor és felesége, Kenéz Julianna felajánlása nyomán. Mindhárom köztéri szobor Lantos Györgyi és Máté István csongrádi művészházaspár bronzból készült alkotása.

A díszpolgári címet az oklevélen megörökítettek szerint a Békésről elszármazottak identitásának megőrzéséért, Békés elismerésének elősegítéséért, valamint jó hírnevének öregbítéséért ítélte oda Békés Város Képviselő-testülete. A díjat Izsó Gábor polgármester vitte el Nagy Sándorhoz, aki személyesen nem tudott megjelenni az ünnepi közgyűlésen, de videoüzenetben köszöntötte a közönséget.

Archív felvétel. Fotó: Apáti-Nagy Lajos.