A A A

Aktuális hírek

2019. május 01.
A 19. századi vallásos élet tárgyait mutatják be
A nagyobb békési keresztény egyházközösségek (református, római katolikus, görögkeleti, baptista) életébe, hagyományaiba enged bepillantást a minap megnyílt a „Vallási élet a 19. századi Békésen” című kiállítás. A Városháza emeleti folyosóján szeptember 30-ig megtekinthető tárlatot Szojka Petronella néprajzos muzeológus állította össze.

A szakember a korszakról elmondta: a 19. században a vallás még átszőtte az emberek életét. Nemcsak az emberi életfordulókhoz kapcsolódott szorosan, hanem ez határozta meg a háztartási és mezőgazdasági munkák menetét, az étkezési szokásokat, a mulatozások idejét is. Békésen a református egyház volt a legnagyobb létszámú, az újratelepülés után ennek a közössége alakult ki legelőbb. A különböző keresztény felekezetű személyek békében éltek egymás mellett, hagyományaikat megőrizték, vallásukat nyugodtan gyakorolhatták.

A most megnyílt folyosótárlaton mások mellett családi bejegyzéses Bibliákat, keresztleveleket, kereszteket, szentképeket, ikonokat és porcelánszobrokat adnak közre.

Fotó: László Béla.