A A A

Aktuális hírek

2019. augusztus 09.
Választási közlemény
Tisztelt Választópolgárok! Áder János köztársasági elnök 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Ugyanezen napon kerül sor a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására is. Az a választópolgár, aki a szerepel a szavazóköri névjegyzékben, a Nemzeti Választási Iroda 2019. augusztus 23-ig értesítő megküldésével tájékoztatja őt a szavazóköri névjegyzékbe vételről.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét, a szavazókör pontos címét, és hogy mit kell vinnie a szavazáshoz.

A szavazás október 13-án reggel 6 órától este 19 óráig tart.

Békés városban a szavazóhelyiségek címei nem változtak.

Aki nem kapott értesítést, az szíveskedjen a helyi választási irodához, a Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez fordulni.

A szavazóhelyiségben kizárólag az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. Szavazni személyesen lehet, az értesítőn megjelölt szavazóhelyiségben.

Békés városban a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Településünkön 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum szerezhető.

A képviselő és polgármesterjelölt állításhoz ajánlás szükséges. Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg írja alá. Egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, a további ajánlásai érvénytelenek, azonban egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat. Az ajánlások gyűjtése augusztus 24-től szeptember 9-ig lehetséges.

A választási kampányidőszak 2019. augusztus 24-től 2019. október 13-án 19 óráig tart. Az átjelentkezési és mozgóurna iránti kérelmeket legkésőbb október 9-én 16 óráig kell benyújtani.

Bármely további kérdés esetén szíveskedjenek a Helyi Választási Irodához (Békési Polgármesteri Hivatal, Békés, Petőfi u. 2. sz.) fordulni, illetve a valasztas.hu internetes oldalról minden szükséges nyomtatvány letölthető és bővebb információ megtalálható.