A A A

Aktuális hírek

2019. október 02.
KÖZLEMÉNY
Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz 2019. október 05-től 2019. október 25. napjáig

Békés megye közigazgatási területén a rókák veszettségének megelőzése és a betegség leküzdése érdekében 2019. október hó 5. napja és 2019. október hó 10. napja között csalétek-vakcina kihelyezése történik repülőgépes kiszórás módszerével a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/340/2019. iktatószámú utasítása szerint.

Ezért 2019. október hó 05. napjától 2019. október hó 25. napjáig a Békéscsabai járás illetékességi területén Békéscsaba, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós valamint a Békési járás illetékességi területén, Békés, Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Tarhos települések teljes közigazgatási területére B.M.K. Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

 

A járványügyi intézkedés hatálya alatt:

  1. Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  2. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni
  3. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén,  csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  4. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a bekezdésben foglalt korlátozás alól
  5. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható
  6. A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat tartama alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.
  7. A jelzett időszakban a település közigazgatási területén a legeltetés tilos.