A A A

Aktuális hírek

2019. augusztus 04.
Emlékezés a holokauszt roma áldozataira
Többéves hagyomány Békésen augusztus 2-án megemlékezni azokról a cigány személyekről, akik a holokauszt idején, a haláltáborokban vesztették életüket. Az idei ünnepséget Békés Város Önkormányzata és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója szervezte meg a világháborús emlékműnél.

Kálmán Tibor alpolgármester azokról a soha el nem múló sebekről beszélt, melyet a romák 20. századi elhurcolása és meggyilkolása okozott a családokban.

- Ez a mai, összefogásból megvalósuló emlékezés főhajtás az egykori üldözöttek élete, tragédiája és a családtagok fájdalma előtt – mondta.

Később Abdul Ádám missziós igazgató arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy a holokauszt roma áldozatai egyben a holokauszt magyar áldozatai. Hozzátette: a keresztény ember a gyilkos eszmét elveti, de a gyilkost nem gyűlölheti. A keresztényeknek a szeretet a válasza. Ha ilyen szemléletű országot sikerülne építeni, ott a bizalom venné át a gyanakvás helyét, ott testvériség és megbocsátás uralkodna, és nem lenne holokauszt.

- Legyen ez a nap megemlékezés a múltról, felkészülés a jövőre, mert ahogyan a múltunk, a jövőnk is közös lesz – fogalmazott.

Később koszorúzás zajlott. A városvezetés nevében Tárnok Lászlóné jegyző és Kálmán Tibor alpolgármester, míg az Országos Cigánymisszió nevében Abdul Ádám missziós igazgató és Fábián Tamás vezető presbiter koszorúzott.

Mécsesgyújtás a második világháborús emlékműnél a holokauszt roma áldozatainak emlékére. Fotó: Gazsó János.