A A A

Aktuális hírek

2020. november 04.
Beszámolt az értéktár bizottság
A képviselő-testület október 29-én tartott ülésén beszámolt a 2019. évi munkájáról a Békési Helyi Értéktár Bizottság, amelyet egyhangúan fogadtak el a képviselők.

 

A beszámolót Izsó Gábor, a bizottság elnöke készítette el. A beszámolóból kiderül, hogy Békésen eddig 47 értéket gyűjtöttek össze, amelyeket különböző kategóriák szerint osztályoznak (gasztronómia, egészség-életmód, ipari és műszaki megoldások, stb.). A bizottságnak 5 tagja van: Izsó Gábor elnök, Kálmán Tibor, Mucsi András, Balogh Gáborné, Varga István, de munkájukat felkért szakértők is segítik. A megyei értéktárba bekerült értékek: Békés-Tarhosi Énekiskola, Békés-Tarhosi Zenei Napok, békési szilvalekváros papucs, békési kosárfonás. A Magyar Értéktár is befogadott egy békési sajátosságot: a Békés-Tarhosi Énekiskolát.

A beszámoló testületi vitáján Csibor Géza képviselő elmondta: a táj és az érték a megmaradás jelképe, így nagyon fontos megőrizni az eltűnő kincseinket. Mucsi András, a Humán és Szociális Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a munka nem áll meg, a gyűjteményt további értékekkel szeretnék bővíteni, ő javaslatot tesz arra is, hogy a békési református templomban található orgonát, amely az ország egyik legnagyobb mechanikus orgonája, szintén felvegyék az értékek közé.