A A A

Hirdetmények, Pályázatok

2020. május 13.
Közösen a parlagfű ellen!
Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és a megelőzésre. Hasonlóan az előző évekhez idén is folytatni szükséges közterületeken a közfoglalkoztatási programok keretén belül, magánterületeken az ingatlantulajdonosok által végzendő parlagfű-mentesítési munkákat.

 

Az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc Felügyeleti Főosztályának szakvéleménye szerint a 2020. évre javasolt kaszálási időpontok az alábbiak:

  1. kaszálási ütem: június 2-5.
  2. kaszálási ütem: június 29 - július 3.
  3. kaszálási ütem: július 27-31.
  4. kaszálási ütem: augusztus 24-28.
  5. kaszálási ütem: szeptember 14-18.

 

A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna kaszálásra. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan, „a talajt mintegy felszántva” kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a parlagfű-mentesítési munkák elvégzése mindannyiunk kötelessége. A Békési Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői folyamatosan ellenőrzik Békés közigazgatási területét, hogy ne szaporodhasson el a kellemetlen egészségügyi panaszokat okozó parlagfű.

 

 

A parlagfű kaszálásának elmulasztása esetén a Békési Polgármesteri Hivatal intézkedik, melynek költségeit az ingatlantulajdonos számára kiszámlázza.