A A A

Myszków

myszk__w_c__mere.jpg

MYSZKÓW

http://www.miastomyszkow.pl/

 

Urzad Miasta Myszkówa

42-300 Myszków

Ul. Kosciuszki 26.

Poland

 

 

 

 

Békés város 2014. február 7-én írt alá testvértelepülési szerződést a lengyelországi Myszków várossal.

A 33016 lakosú lengyel város a a Warta folyó mentén található, Szilézia Tartományban. Myszków mentén található az egyik legrégebbi lengyel vasúti vonal a Varsó-Bécs vasút, közel a városhoz megy egy másik fontos vasúti vonal, a központi vasúti vonal.
Myszków területe 73,59 km², amelynek 56% -a szántó, 22% -a erdő. Myszków 1950-ig hivatalosan falu volt, ekkor kapott városi rangot. A mai Myszków számos egykori faluból, városból és településből áll (Mrzygłód, Nowa Wieś, Pohulanka, Będusz, Helenówka, Myszków, Mijaczów, Ciszówka), amelyek már évszázadok óta léteztek itt. A myszków-i sportklub, az MKS Myszków 1947-ben alakult, a neve többször változott (Jedność, Stal, Papiernik, Krisbut, MŻKS). A tengerszint feletti magasság 280 méter, a sziléziai magasföld és a lengyel Jura része a Jura tájparknak.
Myszków történelme nagyon rövid, 1925-re megy vissza, amikor a település Kielce tartomány részeként jött létre. 1950-ben várossá nyilvánították, és megalakult Myszków megye is 1956-ban. A második világháború után (augusztus 1945) Kis-Lengyelország Myszków-ja átkerült a Sziléziai - Dąbrowa tartományhoz, amely 1950-ben Katowice tartományra változtatta a nevét. 1975-ben Myszków része lett Częstochowa tartománynak, majd 1983-ban a város bővült, amikor Potasznia, Mrzygłód, Mrzygłódka, Nierada, Krwciwilk, Ręby, Labry "és Smudzówka falvakat csatolták a városhoz. Ennek eredményeként jelenleg Myszków nagy területen helyezkedik el, Lengyelország 139. legnépesebb városa. Myszków évek óta a nehézipar központja, ami megmutatkozik a város címerében is. 1969-ben hozták létre, ezt mutatja a négy fekete kémény, melyek közül  a két középsőn füst jön. A kémények felett van a Fehér Sas, az oldalán két gabona, és a kék szalag jelképezi a Warta folyót.
A látványosságok közül kiemelkedő a 19. századi vasúti pályaudvar, az August Schmelzer Palota (1880), és a neogótikus Szent Szaniszló Templom (1908-1936).

https://en.wikipedia.org/wiki/Myszk%C3%B3w

 

Myszk__w_panor__ma.jpg     

Myszków panoráma képe      

 

Myszk__w_v__rosh__za.jpg

Városháza Myszków-ban