A A A

ASIC

ASIC formátum

Az ASiC (Associated Signature Containers) egy új, korszerű, nemzetközi szabványon alapuló hordozó formátum, amely biztosítja az elektronikus aláírás és az aláírt dokumentumok együtt-tartását.

Az ASiC konténer a közismert és elterjedt ZIP formátumon alapul. Az aláírt dokumentum tartalmának megismeréséhez nem szükséges speciális alkalmazás. Az ASiC konténert tartalmazó fájlt egyszerűen csak át kell nevezni ".zip" kiterjesztésűre és tartalma azonnal megtekinthető.

Az ASiC konténer tetszőleges típusú és számú dokumentum aláírásához alkalmazható. A kiterjesztett konténer tetszőleges számú aláírt dokumentumot és egy vagy több elektronikus aláírást tartalmaz.

A kiterjesztett konténert tartalmazó fájl kiterjesztése ".asice" vagy ".sce". Az egyszerű konténer egyetlen aláírt dokumentumot és egy vagy több elektronikus aláírást tartalmaz. Az egyszerű konténert tartalmazó fájl kiterjesztése ".asics" vagy ".scs".

Az elektronikusan aláírt ASIC formátomú állomány
az  e-Szignó vagy
az kicsi-ekat.png eKat (Haladó üzemmódban) programmal is megnyitható és ellenőrizhető az elektronikus aláírás hitelessége.

Az Önkormányzati ASP által létrehozott állomány strukturája:

ASIC formátumú állomámy .ASIC kiterjesztéssel
META-INF könyvtárEbben található egy 'signatures.xml' fájl, ami maga az elektrunikus aláírás
  • mimetype (tartalma: 'application/vnd.etsi.asic-e+zip')
  • meghatalmazo.pdf - Az ASP által generált dokumentum, ami tartalmazza az ASP rendszerben kiadmányozó (aláíró) személy azonosításához szükséges adatokat, a nevét, az egyedi azonosítóját, beosztását, szervezeti egység megnevezését, a szervezet megnevezését (Békési Polgármesteri Hivatal) és a hitelesítés időpontját
  • további egy vagy több, általában PDF formátumú dokumetum. 
    Amennyiben a PDF állomány jobb felső sarkában ez a jelzés látható: kicsi-avdh.png , akkor az elektronikusan hitelesített PDF a Magyar Államkincstár által kibocsájtott jelenleg ASP20_PROUD_IRAT_AVDHDHSZ_MEB jelzésű aláírást is tartalmazza. Az aláírás hitelességét az Adobe Acrobat Reader program megnyításkor autometikusan ellenőrzi, más programok PDF megjelenítő esetében ez nem mindig történik meg.