A A A

Békés, épületenergetikai beruházások 4. ütem

Békés, épületenergetikai beruházások 4. ütem

Kedvezményezett: BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
Támogatás összege: 439,07 millió forint
A projekt kezdete: 2022.05.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31
Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BS1-2022-00030

PROJEKT BEMUTATÁSA

A projektben a fejlesztés által érintett épület a Békés, Széchenyi tér 4. szám alatti műemléki védelem alatt álló művelődési ház. Az 1906 m2-es épület több, mint 15 éve nem esett át energetikai felújításon.

A projekt közvetett célja egyrészt az épület hatékonyabb energiahasználatának megteremtése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés.

A projekt közvetlen célja az energetikailag rossz állapotú művelődési ház energetikai felújítása, azaz az épület homlokzat és födém hőszigetelése, külső nyílászáróinak és a meglévő világítótestek korszerű, LED-es izzókra történő cseréje, továbbá a szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítése. További cél az épület projektarányos akadálymentesítése.

A projekt célcsoportjai az épületet használók, valamint a település teljes lakossága és a településen működő vállalkozások, akikre közvetetten kedvezően hat az épület fenntartási költségeinek csökkenése.

A projekt célja egyrészt az épület hatékonyabb energiahasználatának és megújuló energiafelhasználásának növelése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés.

A pályázó elkötelezett az energiahatékonyság, a környezettudatosság terén, ezért kívánja megvalósítani az épület energetikai felújítását. A projekt keretében Békés Széchenyi téren található művelődési ház energetikai korszerűsítése valósul meg. Az önkormányzat biztosítani kívánja a korszerű körülmények közötti művelődési feltételeket a látogatók számára.

Az intézmény jelentős kulturális szereppel bír és valamennyi generáció számára magas színvonalú művelődési lehetőséget nyújt. Mindezek miatt az épület igen fontos és hiánypótló kulturális szerepet tölt be a város életében.

A projekt megvalósulása révén a CO2 kibocsátás 125,45 tonnával csökken.