A A A

Együtt az integrációért Békésen 2. ütem

Együtt az integrációért Békésen 2. ütem

Kedvezményezett: BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Támogatás összege: 140 millió forint

A projekt kezdete: 2023.03.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.02.28.

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.1.2-21-BS1-2022-00006

PROJEKT BEMUTATÁSA

  1. Kompetencia mérés 140 fő: Általános állapot és képességfelmérés a szükségletek és igények figyelembevételével. A bemeneti szint feltérképezése. Exlorációs beszélgetés. Szociális-, tanulási-, munkaerő-piaci-, egyéni attitűd meghatározása.
  2. Workshop – szociális munkások, projektvezetés, szakmai megvalósítók, konzorciumi tagok döntéshozói részére. Műhelymunka: A vállalt tevékenységek tisztázása, a kiemelt célok elérésének módszertani tervezése, eszközeinek kialakítása. A felmerülő kockázati tényezők elhárítása. A szakmai megvalósítás mérföldköveinek egyeztetése.
  3. Tégy a környezetedért családi nap 1 alkalom: Környezetszépítési program.
  4. TOP Plusz 1.2.2-21 elfogadtatása Célcsoport számára: Szakmai tervek bemutatása. Előnyök, lehetőségek kiemelése. A célcsoport bevonása a megvalósításba. Vizuális bemutatóval egybekötött interaktív fórum.
  5. Falusi turizmus szolgáltató képzés: 3 alkalommal 21 fő részére hétköznapi oktatási renddel szervezett képzés 200 óra időtartamban.
  6. Személy és vagyonőr képzés: 3 alkalommal 21 fő részére 200 órás képzés.
  7. Grundfesztivál-Nyárzáró nap szervezése: A befogadó társadalom kialakítása, társadalmi együttműködés erősítése. A Grundfesztivál a helyi Sportcsarnok mögötti területen kerül megrendezésre, egy neves zenés műsor – terv szerint Herceg Dávid roma előadó- sikeres életútja megismerése mellett. (1 alkalom 120 fő )
  8. Folyamatos szociális munka megteremtése: A program időszaka alatt, teljeskörű szociális munka biztosítása.
    Szociális munkás hálózatot - 4 fő szociális munkás – képezi, átlagosan 30 fő mentorálását végzik.
    Szociális munka típusa: egyénekkel, családokkal, közösséggel
    Módszere: Settlement
    A célcsoport bevonása a BVSZSZK Család és Gyermekjóléti Szolgálata együttműködésével kerül kiválasztásra. A kiválasztás feltétele a rászorultság mellett, a változásra illetve a tanulásra való hajlandóság, az együttműködés képessége, motiváció, és az új ismeretek megszerzéséhez való nyitottság. A szociális munkások a helyzetfelmérés, állapotfelmérés elvégzését követően készítik el a társadalmi felzárkózás érdekében bevont célcsoport tagok részére az egyéni, vagy családi fejlesztési terveket. Az egyéni fejlesztési terv elkészítéséért felelős a szociális munkás. A terv végrehajtását a szakmai vezető folyamatosan figyelemmel kíséri.
    Feladatuk a családdal való rendszeres együttműködés, az egyéni fejlesztési tervekben foglaltak megvalósulásának segítése, nyomon követése, javaslattétel az esetleges módosításokra.
    Szociális ellátórendszer működési hatékonyságának optimalizálása, a területhez kapcsolódó információk átadása.
    - Segítségnyújtás, a már meglévő szociális szolgáltatások igénybevételéhez.
    - A családokat érintő lakhatási és eladósodási problémák rövid és hosszú távú megoldásának segítése.
    - A képzési és munkaerő-piaci cselekvési területekben való részvétel segítése.
    - Projektben meghatározott programok, szervezésében, lebonyolításában való közreműködés.
    - Lakhatási mobilizáció esetén hatékony közreműködés a befogadó közösség és a költöztetett családok felkészítése, az Anti-diszkriminációs folyamatok elősegítése érdekében. A programban megvalósuló terepmunka a szakszerű szociális támogatás, a szegregátumban élő lakosság és a szociális munkások közötti kölcsönös bizalom kialakítására épül.
  9. Jogi tanácsadás 12 alkalom/1 óra
  10. Mediáció költöző családokkal 8 alkalom/1 óra TOP Plusz 1.2.2-21. ügyfeleivel kapcsolatosan.
  11. „Vannak céljaim” Munkaerő piaci készségfejlesztés 6 alkalom/3 óra
  12. Álláskeresési tréning 
  13. Öngondoskodásra felkészítő készségfejlesztés 6 alkalom/3 óra
  14. Kulcskompetencia fejlesztés foglalkozás 6 alkalom/3 óra
  15. Testszerviz – Egészségnap: Egészségnap szervezése, ahol kihelyezett prevenciós egészségügyi szakszemélyzet általános egészségügyi állapotfelmérést biztosít, illetve egészség edukációt is tart, az egészség megőrzése, a kialakuló betegségek megelőzése érdekében. . Az Egészségnap során az eddig fel nem tárt egészségtudatosságot hátráló deficitek felszínre kerülnek, melyben a közös a cél- és cselekvésorientált megközelítés, a célcsoport ügyfélhez való partneri hozzáállás, melynek alapja, hogy hisszük, ügyfelünk olyan úton tudja csak kitűzni és megvalósítani a célját, ha biztosítjuk számára a lehetőségeket és személy szerint szólítjuk meg őket.
  16. Együtt nyitunk a nyárra: Az egésznapos szabadidős programot Békés város központi területén, a szegregátum által kedvelt „Grund” területén bonyolítjuk, mely könnyedén elérhető az egész akcióterület által is. Az „Együtt nyitunk a nyárra” program keretében egyrészt felhívjuk a szegregátum és az akcióterület figyelmét a rendszeres sportolásra, az egészséges életmódfontosságára. Másodsorban a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ általbiztosított szolgáltatások közelebb kerülnek a potenciális célcsoporthoz egy könnyed szabadidős program keretében, a közösségi szociális segítés révén.

KAPCSOLAT

Békés Város Önkormányzata
5630 Békés, Petőfi Sándor utca 2.
Kálmán Tibor polgármester
Telefon: +36-66-411-011
Fax: +36-66-411-230
E-mail: varoshaza@bekesvaros.hu